Column: Waarom het nieuwe frequentieplan niet zal werken – Lenn Melotte

Column: Waarom het nieuwe frequentieplan niet zal werken – Lenn Melotte

Het was een zonnige dag ergens midden juni toen ik, na een maand zwoegen en vergaderen, het dossier van MFY doorstuurde naar de regulator. Maanden gingen voorbij, het geluid van knarsende hersencellen was te horen tot in Limburg, waarna de resultaten openbaar bekend werden gemaakt. En wat blijkt? Op een schaal van honderd, behaalden we ongeveer één punt te weinig. Wat jammer, want dat staat ook meteen gelijk aan game over.

Een dikke zes jaar werkten we met een team van tien mensen aan deze nieuwe zender. Deze had en heeft nog steeds alles in huis wat een moderne lokale radio nodig heeft. Alle plannen lagen klaar om drie volwaardige programma’s per weekdag te maken rond de actualiteit in onze regio. Een zendwagen was in de maak om elke dag live interventies te doen, een nieuwe studio was in aanbouw met de nieuwste snufjes op de markt. Meer dan 35 keer per jaar zonden we live uit vanop locatie met onze radiocaravan om onze regio in beeld te brengen, want MFY staat tussen de luisteraar. Om nog maar te zwijgen van alle programma’s die met een kritisch oog werden voorbereid en gemaakt. Maar wat nu? Game over weet je nog, en veel succes met de radio op het internet.

Internetradio is modern. Dat is waar. Maar wie te snel schiet, schiet ernaast. De overgrote meerderheid van de mensen luistert naar de radio in de auto, maar laat dat nu net de plek zijn waar FM of in de toekomst DAB+ voorhanden zal zijn. Doe jij de moeite om spontaan voor die korte verplaatsing je gsm te nemen, de radio aan te zetten en je mobiele datalimiet te zien naderen? Nee toch.

Dat de beste (dossierschrijvers) mogen winnen! Dat is de nasmaak van deze erkenningsronde in woorden. Lokale radiozenders staan bekend om hun nostalgische kant, vaak een synoniem voor: zo onprofessioneel dat het je aan het lachen kan brengen, omdat het zo slecht in elkaar zit. Dat cliché wilde ik doorbreken in 2011. En uit dat idee ontstond MFY, maar daar wil Brussel duidelijk niet in meegaan. Waarom krijgen zenders zonder enige journalistieke achtergrond een vergunning? Is dat dan niet nodig? Misschien wel. De lead uit de krant – letterlijk – overnemen als item in het regienieuws. Medewerkers gebruiken de Facebookpagina als schandpaal en schrijven wat ze denken. Lang, kort, met een snuif(je) eigen mening, zonder enige journalistieke deontologie te respecteren. Alles kan en alles mag. Geen journalist te bekennen om bij te sturen. Want nee hoor, dat is echt niet nodig. Een programma presenteren zonder enige voorbereiding, dat kan spontaan uit de losse pols. Waarom ook niet? Het is leuk en we doen het graag. Het is dagelijkse lokale radiokost waar de doorsnee Vlaming van walgt. Zij weten wel beter, en luisteren naar hun favoriete nationale zender.

Ik ben een kersverse journalist met behoorlijk wat ervaring voor iemand van 22. Bij Radio 2 Limburg was ik de stagiair die maar niet weg te krijgen was. Bij TVL, ATV en TVO behoor ik vandaag de dag tot het team dat dagprogramma’s in elkaar timmert met de grootste zorg. Laat dat nu ook de plek zijn waar kwaliteit op de eerste plaats komt. Waarom kan dat bij lokale radio niet?

Luisteraars luisteren niet naar een dossier, maar naar een lokale radio. Hoe kwalitatief een lokale radio uiteindelijk zal zijn, maakt niet uit. En laat dat nu net de sleutel tot succes zijn.

Fijne feestdagen.

Dit artikel werd geschreven door:

Lenn Melotte

    .